helix
consulting

ATM-kényszer ‒ nem szükségszerű a veszteség

Az MNB új rendelete értelmében a lakossági bankoknak jelentősen át kell alakítaniuk és ki kell bővíteniük ATM-hálózatukat. A Helix Consulting lokációanalízisen alapuló, már azonos környezetben is bizonyított szolgáltatása képes jelentősen javítani a bankautomaták üzemeltetésének pénzügyi mérlegén ‒ a jogszabályi megfelelés mellett.

Mint az a hírekben is megjelent, a nagy lakossági bankok érdemeben bővíteni kényszerülnek ATM-hálózatukat a Magyar Nemzeti Bank döntése nyomán. Ez eltérő mértékben érinti a pénzintézeteket, de egy valami közös: az ATM hálózat üzemeltetése a bankok többségénél nem különösebben nyereséges. A legnagyobb forgalmú automaták kivételével a beszerzési és üzemeltetési költségek jellemzően meghaladják a használatért beszedett díjakat.

Mint látható, a nyereséges, illetve veszteséges működés jelentős mértékben azon múlik, hol lett az adott eszköz letelepítve. Bár az MNB új jogszabálya erre is ad előírásokat, a bankoknak ebben van mozgástere. A Helix lokációanalízissel foglalkozó üzletága segítségével bármely bank megtalálhatja az optimális helyet újonnan telepítendő vagy áttelepítendő ATM eszközének. Ezzel, ha nem is válik egyszerre minden eszköz nyereségessé (ez elérhető, de előre nem tudjuk garantálni), minimalizálni tudjuk a költséget, miközben az új hálózat mindenben megfelel majd az MNB-előírásoknak.

A Helix azonban még ennél is többet kínál. A mostani hálózat paramétereinek ismeretében nemcsak megmondjuk, hol lenne a legjobb helye az ATM-nek, de konkrétan megkeressük azt a pontot, intézményt, üzletet, helyiséget, amelynek tulajdonosával érdemes tárgyalni az eszköz elhelyezéséről.

A munkát minél előbb érdemes elkezdeni, mert bár a lokációk kijelölése speciális technológiánkkal viszonylag gyors folyamat, a konkrét tárgyalások az egyes helyszínekkel akár el is húzódhatnak, miközben a végrehajtásra véges idő áll rendelkezésre.