helix
consulting

ATM-lokációelemzés, részletes ATM-használati-, forgalom- és potenciálbecsléssel kiegészítve

A Bank szerette volna jobban megérteni az ATM-használati szokásokat. Választ keresett egyrészt az ATM-ben rejlő potenciálok valós mértékére, másrészt az ügyfelek ATM-használati és közlekedési mintáira.
A vizsgált ATM-ek 80%-a esetében találtunk olyan lokációt, ahol a feltételezhető potenciál miatt a várható bevételnövekedés egy éven belül kitermeli az ATM átmozgatásának költségét.

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK ÉS ELVÉGZETT FELADATOK

A projekt során ezeket a kérdéseket fogalmazta meg a megbízó az ATM-ek vonzáskörzete és teljesítménye kapcsán:

  • Egyes belvárosi ATM-ek miért jók, míg mások miért rosszak?
  • Miért jobb egy-egy külvárosi ATM bizonyos belvárosi ATM-eknél?
  • Mekkora egy-egy ATM vonzáskörzete?
  • Honnan érkeznek az ATM-et használó ügyfelek?
  • Mik a környék meghatározó jellemzői, amelyek befolyásolják az egy-egy ATM-en végzett tranzakciók számát?

Az ügyfelek mozgása és az ATM-használat összefüggéseiben ezeket a kérdéseket vizsgáltuk:

  • Az ügyfelek mekkora távolságot hajlandóak megtenni azért, hogy a saját bankjuk ATM-jét használják?
  • Milyen összefüggés van a lojalitás és az ATM távolsága között?
  • Mekkora az az ügyfélkör, amelyet nem fednek le az ATM-ek vonzáskörzetei, és ők milyen ATM-készülékeket használnak?
  • A tranzakciók hány százalékát szívja el más ATM-hálózat azért, mert nincs a közelben saját ATM? Van-e ez a szám akkora, hogy megérje lefedni a területet?

A fenti kérdések megválaszolásával párhuzamosan a projekt fő célja az volt, hogy határozzuk meg azokat az ATM-eket amelyeket érdemes lehet átmozgatni egy nagyobb potenciállal rendelkező helyre. Alapvetően két kritérium mentén kellett ezt elvégeznünk:

a) az átmozgatás olyan helyre történjen, ahol a várhatóan nagyobb potenciál kiaknázásával, egy éven belül megtérül az átmozgatás teljes költsége;

b) az átmozgatás olyan helyre történjen, aminek vonzáskörzete nagyban megegyezik a régi ATM lokáció vonzáskörzetével, ezzel minimalizálva az elveszthető ügyfelek számát.

EREDMÉNYEK:

A vizsgált ATM-ek 80%-ánál tudtunk ajánlani legalább öt olyan lokációt az adott vonzáskörzetben, ahol a feltételezhető potenciál miatt a tranzakciószám növekedéséből adódó, várható bevételnövekedés egy éven belül kitermeli az ATM áttelepítésének költségét. Feltételezve, hogy egy-egy ATM átmozgatása átlagosan 1-1,5 millió forintba kerül, ez ATM-enként évente legalább 1-1,5 millió forintos bevételnövekedést jelent.

Fontos, hogy a megtalált, jobb lokációval rendelkező pontok olyan, ATM kihelyezésére feltételezhetően alkalmas helyek, amelyeket már fel lehet keresni esetleges szerződéskötési ajánlattal (intézmények, irodák, üzletek, középületek, munkahelyek stb.)

Az eredményeket egy térképalapú, interaktív dashboard formájában adtuk át, mely eszközzel a jövőben kiválóan lehet a saját és a versenytársak ATM-hálózatának lokációját elemezni, valamint lehetőség nyílik új, ígéretes ATM-ek helyét megtalálni.

Stratégiai gondolkodás, eredményes és kipróbált módszertanok, testre szabott megoldások.
Ön elmondja, mit szeretne. Mi megmondjuk, hogyan - és végig kísérjük a folyamaton.

Kérje ajánlatunkat