helix
consulting

Ráfér a win-win a tömegközlekedésre

A tömegközlekedés optimalizálása állandó kötéltánc a rendelkezésre álló források, az üzemeltetési költségek és a felhasználói, lakossági igények minél jobb kiszolgálása között.

Mindezek miatt nagyon nem mindegy, hogy mikor mekkora a járatok kihasználtsága, megfelelően csatlakoznak-e egymáshoz a különböző vonalak, vagy hogy az egyes szerelvények tartják-e a menetidőket. Ezekkel az adatokkal az üzemeltetőnek nemcsak rendelkeznie érdemes (kell) a 21. században, de szüksége lesz az adatok összevetését, kiértékelését, hasznosítását lehetővé tevő infrastruktúrára is. Erről szól a Helix Insight új szolgáltatása, extrém rövid megtérülési idők mellett, hiszen a kipróbált technológia már rendelkezésünkre áll, implementációja csupán néhány napot vesz igénybe, és mindez rendkívül hamar megtérül a működési(üzemanyag) költségek megtakarításán, miközben az utazóközönség elégedettsége lényegében azonnal és tartósan növekszik.

Szolgáltatásunk technikailag két „lábon” áll:

Az egyik, hogy folyamatosan adatokat gyűjtünk a tömegek mozgásáról, és ezt össze tudjuk kötni az adott jármű mozgási adataival mindezt természetesen a GDPR előírásait maximálisan figyelembe véve, meg tudjuk határozni:

– Nagyjából hány utas utazik a járaton;
– Hol van az adott járat pontosan;
– Mikor és hol szállnak fel- és le, ill. „át” az utasok.

A másik technológiai láb, hogy az adatokat összesítő, kimutatásokat, hatékonysági elemzéseketmegjelenítő térképeken adjuk át a közlekedési vállalat vezetőinek, mérnökeinek, ezzel:

– Valós időben, tetszőleges bontásban (egyetlen busz vagy akár az összes), térképen látható, természetesen azzal együtt, hogy melyik járaton hányan utaznak;
– Kimutatjuk, mely járatok közlekednek szinte üresen (minimális kihasználtsággal) és melyek túlzsúfoltak;
– Áttekinthető, hol, mikor, hova, mennyien szállnak át);
– Képesek vagyunk megmutatni az átszállási szokásokat és céldesztinációkat, használati gyakoriságokat, ezzel támogatva a járatok összehangolását, akár más közlekedési szolgáltatókkal (pl. MÁV) is;

Tetszőleges szempontból és időintervallumban elemzhető a szolgáltatási terület tömegközlekedési hálózatának működése.