helix
consulting

Profit, haszon és hasznosság

Alaptézis, hogy egy vállalkozás piaci viszonyok között jön létre, és azok között is működik. Vannak kivételek, speciális rendeltetésű, tulajdonlású és sorsú cégek, de a magánszektorban azért a profitorientáció a jellemző.

Mégis, mintha ez valamiféle szégyen lenne, vagy egy cégnek – hasonlóan a nagybetűs Élethez – valami magasztosabbról is kellene szólnia azon kívül, hogy el- és életben tartja az ott dolgozókat, azok családját és közvetve minden állampolgárt az adott országban.

Napjainkban szinte elvárás, hogyha egy cégvezetőt megkérdeznek a „víziójáról”, akkor ne azt mondja, hogy jó sok pénzt szeretnék „csinálni”, hanem fogalmazzon meg valamiféle társadalmi hasznosságot. „Új technológiákkal akarom igazságosabbá tenni a világot” „Enni akarok adni az éhezőknek” vagy legalább „egyszerűbbé akarom tenni az emberek életét”. Aztán ha ezt megvalósította valaki, teszem azt enni adott néhány éven át több százezer éhezőnek, és emiatt csődbe ment, soha nem mondja senki, hogy „sikeres vállalkozó volt, mert megvalósította a céljait”. Azt mondják, hogy csődbe vitte a céget, nem tudott talpon maradni a piacon. Mintha lenne egy közmegegyezés arról, hogy „az elsődleges szempont a profit, de úgy kell tenni, mintha nem így lenne”.

Nos, mi a Helixnél igyekszünk kicsit szerényebbek – vagy őszintébbek – lenni. Nem titkoljuk, hogy szeretnénk minél nyereségesebbé tenni a céget, és persze, ehhez nyilvánvalóan valami olyat kínálni, amire a piacnak szüksége van, másképp nem megy. Nem vagyunk jótékonysági szervezet, még akkor sem, ha egyébként szeretjük, amivel foglalkozunk. Emellett technológiáink bevezetése során igyekszünk észrevenni, amikor egy-egy új felhasználási terület társadalmi hasznossággal is bírhat, és ha belefér a feszített napi rutinba, vagy legalább is ép ésszel megoldható, akkor az adott lehetőséget szeretjük közkincsé tenni.

Ilyen eset volt, amikor az önkormányzatoknak elérhetővé tettük az ellátási területükön élő, feltehetően rászoruló, nyugdíjas háztartások címlistáját. Most megint készülünk valamire, ami mindenkinek egyszerűbbé és tervezhetőbbé teszi majd a karácsonyi bevásárlást. Még nem mondjuk el a részleteket, mert mi van, ha nem sikerül, de azért igyekszünk, mert az ilyen lépések fontosak, még akkor is, ha nem ez a munkánk lényege.