helix
consulting

Mit mérünk és minek?

A tömegközlekedés olcsóbb, környezetbarátabb és kifejezetten népszerű mindenütt, ahol az elvárt színvonalat kínálja.

Ennek az elvárt színvonalnak fontos része, hogy a járatok ne legyenek túlzsúfoltak, a csatlakozások, átszállások közötti idő a lehető legrövidebb, a menetrend pedig pontos, követhető és a valós igényekhez optimalizált legyen. A feladat nehézsége, hogy a közönség heterogén, ezáltal az igényei is változatosak lehetnek. Nem mindegy az sem, hogy iskolaidőben vizsgáljuk vagy szünetben, munkanapon vagy hétvégén, napközben vagy épp éjszaka.

A Helix kidolgozott egy kifejezetten gazdaságos megoldást, amivel a fenti paraméterek mind optimalizálhatók, és bármilyen járműparkra lehet utólag telepíteni. A fejlett mobiltechnológiát az innovatív adatfeldolgozási képességekkel kombináló jeladót csak fel kell szerelni a járműparkra ‒ maga a telepítés még szakértelmet sem igényel.

Az egység az alábbi adatokat képes valós időben továbbítani a központi szervernek:

A jármű pontos pozíciója;

A jármű hozzávetőleges telítettsége;

Az egyes utasok (névtelenül) hol szálltak fel és le, illetve átszálltak-e másik járműre ugyanannál a szolgáltatónál (például villamosról buszra)?

A következő részben bemutatjuk, hogy megfelelő informatikai feldolgozás mellett pontosan milyen optimalizálási lehetőségek következnek a fenti adatokból.