helix
consulting

Home office károk: mi szóltunk…

Amikor júniusban véget ért a vírus első hulláma, felhívtuk a vállalkozások figyelmét arra, hogy a home office egy előremutató jelenség ugyan, de érdemes lenne tudatosan megszervezni ahhoz, hogy igazán hatékony is legyen.

Az ország elég jól megúszta az idén tavaszi szakaszt, és a többség úgy gondolta, hogy ha lesz is második hullám, az egyrészt nem lehet erősebb, mint az első, másrészt, ha akkor elvoltak a rögtönzött, nem elég átgondolt home office megoldásaikkal, akkor a második, őszi hullámban sem lesz gond.

Azóta kiderült, hogy a második hullám sokkal több beteget érint, mint az első, és lassan nem is hullámokról, inkább változó, de folyamatos jelenlétről kell beszélni. Ezzel párhuzamosan pedig nem néhány hetes távmunka időszakokról a „normál munkavégzéssel” felváltva. A szabály a legtöbb helyen már az, hogy aki betegnek látszik, vagy a környezetében beteg van (majdnem mindegy, mi baja, mára mintha csak egyetlen betegség maradt volna a fejekben) az otthon marad, kb. 10 napra.

Ennek az eredménye az, hogy mostantól az emberek teljesen random egyszer csak távmunkát végeznek, vagy erre kényszerülnek, méghozzá nem 1 napot a héten, hanem akár 10-14 összefüggő napot egy hónapban. Vagyis a nem elég szabályozott home office rendszer, a bizonytalan feladatok, biztonsági és hatékonysági problémák lassan, de folyamatosan mind kifejtik majd a romboló hatásukat a cégnél, és minél tovább tart ez az állapot, annál biztosabban.

Bár a csendesebb nyár minden tekintetben alkalmas lett volna a távmunkával kapcsolatos feladatok megoldására, a home office-hoz köthető szabályozást még most sem késő elkezdeni, és alkalmazni a jelenleg futó, aktív folyamatokra.