helix
consulting

Hasítunk, mint a lézer…

Vannak műszaki megoldások, amelyeknél a megjelenésük pillanatában még nem látszik, pontosan milyen módon használja majd ezeket a világ. Ilyen volt 1960-ban a lézerfény, amelyet mostmár az informatikától az orvosláson át a hadászatig mindenütt megtalálunk.

Bár a fenti értelemben nem annyira találmány, mint inkább a jelen technológiájának egyfajta hozadéka, de bizonyos értelemben a mi Insight névre keresztelt szolgáltatásunk is hasonló. Bárki, akivel beszélünk róla, legyen az leendő partner vagy ügyfél, azonnal érzi, hogy itt egy jelentős, talán korszakalkotó „dolog” vált lehetővé. Aztán a részletek kidolgozása során kiderül, hogy a lehetőség, vagyis a tömegek mozgásának követése, és a különböző forrásból származó adatbázisok (big data) összevetése annyira új és nagy hatású, hogy elsőre felfogni is nehéz. Kicsit olyan, mint amikor bekötik valahova az internetet, vagy még inkább, mint amikor valaki megtanul olvasni, és az értelmetlen betűhalmaz tudássá áll össze. Hirtelen akkorát tágul az információs mező, hogy az ember – és végső soron a vállalkozás – nem is tudja, hol kezdje.

Eddig is tudtuk, hogy az emberek közlekednek, élnek, vásárolnak, de minderről rendszerezett, elemezhető adatok nem álltak rendelkezésre. Most, hogy az adatok feldolgozásának, szűrésének már nincs akadálya, a következő feladat a felhasználás legjobb módjainak megtalálása. Természetesen már számos területen tudjuk, hol hozhatnak hasznot ezek az adatok, ezért az érdeklődés kifejezetten élénk. Ugyanakkor szinte biztosak vagyunk abban, hogy mindez csak a jéghegy csúcsa, és miként a lézer, ez is csak az első, még kis ablak egy hatalmas világra.