helix
consulting

A személyzet nélküli boltok varázsa

A technológia ma már olyan területeken is forradalmat indított, amelyek nemcsak, hogy lényegében 200 éve változatlanok voltak, de még 10-20 éve sem gondolta volna senki, hogy ekkorát változhatnak napjainkra.

Jellegzetesen ilyen a bolti infrastruktúra is. A hagyományos, fizikai boltok alternatívájaként már rég megjelentek, és rohamosan „jönnek föl” a különböző webshopok, de most nem ezekről lesz szó. Az innováció, amelyben szolgáltatóként a Helix Insight üzletágának is szerepe van, a hagyományos boltoknak támaszt alternatívát.

A QuickPick Go megoldáscsomagja egy konténerbolt, amelyben nemhogy pénztárgép nincs, de személyzet sem. Az arra jogosultak (bárki, aki letöltötte az applikációt, és „mögé” tett egy bankkártyát) egyszerűen bemennek a boltba, elveszik a polcról amire szükségük van, majd távoznak. Nincs sorban állás, nincs „azvanamikintvan”. Ennél egyszerűbb nem nagyon tud lenni a bevásárlás, ráadásul az automatáknak nem kell betegszabadság vagy pihenő, ezért az ilyen boltok alapállapota a 0-24-es nyitvatartás. A polcokról elvett termékek fajtáját és mennyiségét csalhatatlan automaták kameraszemei figyelik. Nem téveszti meg őket sem a visszatett áru, sem más fordulat. Ugyanez a rendszer gondoskodik a bolt biztonságáról is, miközben eleve csak regisztrált vásárlók léphetnek be, tehát minden vevő egyben azonosított is.

A Helixnek nem is közvetlenül ebben a lenyűgöző rendszerben, hanem a boltokat kísérő szolgálttáscsomagban van szerepe. Ugyanis a QuickPick Go megoldása nemcsak magát a ‒ többnyire ‒ konténerben berendezett boltot, mint egységet adja a megrendelőknek. Biztosítja a háttérrendszert, a teljes adózási-, számviteli- és marketinginfrastruktúrát, valamint a távoli menedzsment lehetőségét is. A Helix adja a szolgáltatáscsomag azon részét, amely meghatározza a leendő bolt optimális helyét, illetve segít mérni az egyes boltok egymáshoz és a konkurensekhez viszonyított teljesítményét. Emellett megoldásaink részben a környék, részben a forgalom ismeretében meghatározzák az optimális szortimentet, rendelési mennyiséget is, utóbbi, mármint a rendelés, pedig szintén automatizált.