helix
consulting

Részletes lokáció- és mikropiaci elemzés

Ügyfelünk felismerte, hogy a kúthálózat egyes helyszínein az üzemanyagon kívül számos más terméket, szolgáltatást is kiválóan lehetne értékesíteni, ehhez azonban az adott kutakat, illetve azok shop részét át kellett alakítani, ami jelentős kiadással járt. Az volt a feladatunk, hogy segítsünk beazonosítani azokat a töltőállomásokat, ahol ez az átalakítás belátható időn belül megtérülhet.

Ügyfél: Az egyik legnagyobb magyarországi kúthálózattal rendelkező nemzetközi olajipari vállalat.

Projekt: Részletes lokáció- és mikropiaci elemzés, jövőbeni termékek, szolgáltatások bevezetésének támogatására

Összegzés: Ügyfelünk felismerte, hogy a kúthálózat egyes helyszínein az üzemanyagon kívül számos más terméket, szolgáltatást is kiválóan lehetne értékesíteni, ehhez azonban az adott kutakat, illetve azok shop részét át kellett alakítani, ami jelentős kiadással járt. Az volt a feladatunk, hogy segítsünk beazonosítani azokat a töltőállomásokat, ahol ez az átalakítás belátható időn belül megtérülhet.
Munkánk során a benzinkúthálózat átalakításának előzetes elemzését végeztük el és vizsgáltuk az egyes termékek, szolgáltatások eladási potenciálját a kijelölt területeken.

Probléma:

Magyarország egyik legnagyobb, országos lefedettséggel rendelkező benzinkúthálózata elhatározta, hogy átalakítja kútjait, új „shop-formátumokat” alakít ki. Az elhatározás oka, hogy az utóbbi időben a kutaknál egyre több, korábban csak élelmiszerüzletekre jellemző árut, szolgáltatást lehetett értékesíteni, és több kutatás is arra utal, hogy a jövőben a kúthálózatok egyre inkább értékesítési, szolgáltatási pontként működnek majd. Nem mindegy azonban, hogy melyik kutat építik át, mert – országos hálózat lévén – számos olyan töltőállomással is rendelkeznek, amelyeknél a fenti átalakítás megtérülése bizonytalan.

Megoldás:

Annak érdekében, hogy a Társaság megalapozott üzleti döntéseket hozzon az egyes bolttípusok és azok helyének meghatározásakor, elkészítettünk egy részletes területi elemzést, amely segítségével meg tudtuk határozni az egyes lokációk várható forgalmát.

Eredmény:

Minden helyszín környezetét megvizsgáltuk és meghatároztuk a vonzáskörzetét, részletes demográfiai és autós-, gyalogos forgalmi elemzést készítettünk. Meghatároztuk az egyes versenytársak helyszíneit is, és azok piacra gyakorolt hatását. Ezen megközelítés és eredmények alapján minden kutat, helyszínt rangsoroltunk, attól függően, hogy a vizsgálat fényében javasoljuk-e a töltőállomás átalakítását vagy sem. Az elemzés eredménye egy térképes alkalmazás keretében vált a mindennapokban is használható megoldássá. Mindez a megrendelőnek pedig jóval kevesebbe került, mint akárcsak egyetlen felesleges vagy épp elmaradt átépítés, amit ezzel el tudott kerülni.

Stratégiai gondolkodás, eredményes és kipróbált módszertanok, testre szabott megoldások.
Ön elmondja, mit szeretne. Mi megmondjuk, hogyan - és végig kísérjük a folyamaton.

Kérje ajánlatunkat