helix
consulting

Folyamatdigitalizáció előkészítése és folyamattámogató rendszer bevezetése a Magyar Nemzeti Banknál

Az MNB egyik fő feladata a pénzügyi szervezetek és a pénzügyi piacok működésének az alapelveket és ügyfélérdekeket tiszteletben tartó, versenytisztasági és fogyasztóvédelmi szempontú felügyelete. Ez a felügyeleti tevékenység igen szerteágazó, komplex folyamatokat, eljárásokat és módszereket kíván, valamint a felügyeleti tevékenységben számos résztvevő integráns együttműködését igényli.

Ez a komplexitás, valamint a pénzügyi szervezetek piaci tevékenységének követése egyre nagyobb mértékű rugalmasságot és egyre gyorsabb reakciót igényel a felügyeleti területek részéről.A követelményeknek leginkább egy integrált, folyamatműködést támogató eszközzel lehet megfelelni, amely nemcsak hatékonyan összekapcsolja az egyes területeket, hanem segít a felhalmozott tudás megosztásában is.

A projekt célja ennek a professzionális és stabil rendszernek a létrehozása, bevezetése volt. Olyan megoldásra volt szükség, amely fejleszthető és testre szabható, de már bizonyított kormányzati és banki környezetben is. Szintén szempont volt, hogy a jövőben esedékes jogszabályi változásokat, a piaci és szervezeti átalakításokat szállítói beavatkozás, fejlesztői készségek nélkül is lehessen kezelni, követni.

A folyamatok digitalizációján belül kiemelt feladat volta felügyelt szervezetek adatainak összegyűjtése, ezek strukturált megjelenítése, a szükséges nyilvántartások egységes kialakítása, a szakmai dokumentáció előállításának támogatása, a felügyeleti munka nyomon követhetőségének biztosítása, valamint a támogató rendszer rugalmas bővíthetősége.

A projekt során az alábbi kiemelt problémákra adtunk javaslatot, megoldást:

Problémák és megoldások

Probléma: Az üzleti folyamatok gyakran változnak, a szervezet pedig mindig csak a felmérés fázisáig jutott, ahelyett, hogy azokat azonnal bevezette volna a rendszereibe.
Megoldás: A korábban felmért üzleti folyamatok naprakész nyilvántartása és karbantartása.

Probléma: A bankoknál az eljárásrendi azonosságok nem feltétlenül jelentenek azonos működést a gyakorlatban. Az üzleti folyamatok írott összegzésének (BPR – Business Process Review) hiánya az informatikai rendszerbevezetésére teszi ennek terhét.
Megoldás: Folyamatok egységesítése, akár külön projekttel megtámogatva.

Probléma: Papíralapú eljárásrend és a digitalizáció ütközése a fejekben, közös platform – közös megértés hiánya, felmérési folyamat nehézkes indulása, lassú tudatosulás, többkörös, hosszadalmas betanítás, egyeztetés.
Megoldás: A folyamattámogató keretrendszer, platform részletes bemutatása, műhelymunka kialakítása, példafolyamatok bemutatása, közös teszt segítségével ismerkedés az új rendszerrel.

Probléma: A több csoportban párhuzamosított felmérés esetén párhuzamosan létrejövő megoldások ugyanarra a problémára, megoldások egységesítésének nem kalkulált időigénye, a kialakított megoldások elfogadtatása.
Megoldás: Ismétlő, összegző, egységesítő workshopok tartása.

Probléma: Nagy szervezet, nagy felelősség, a kulcsfelhasználókra nehezedő nyomás, operatív munkacsúcsok és fluktuáció.
Megoldás: Kulcsfelhasználók korai bevonása, már a projekttervezés során. Elkötelezettség folyamatos mérése, erősítése.

Stratégiai gondolkodás, eredményes és kipróbált módszertanok, testre szabott megoldások.
Ön elmondja, mit szeretne. Mi megmondjuk, hogyan - és végig kísérjük a folyamaton.

Kérje ajánlatunkat