helix
consulting

Értékesítési hálózat részletes piac- és lokációelemzése

Egy kiterjedt üzlethálózattal rendelkező ügyfelünk szerette volna megtudni, hogy melyek azok a boltjai, amelyek a lehetőségeikhez képest alul- vagy felülteljesítenek. Emellett szerette volna látni, hogy az egyes településeken mekkora a piaci verseny és mekkora a saját piaci részesedése.

Ügyfél: Egy Magyarországon jelenleg közel száz bolttal rendelkező vállalat

Projekt: Értékesítési hálózat részletes piac- és lokációelemzése, értékesítési potenciál meghatározása és értékesítési pontok vonzáskörzet-vizsgálata.

Összegzés: Egy kiterjedt üzlethálózattal rendelkező ügyfelünk szerette volna megtudni, hogy melyek azok a boltjai, amelyek a lehetőségeikhez képest alul- vagy felülteljesítenek. Emellett szerette volna látni, hogy az egyes településeken mekkora a piaci verseny és mekkora a saját piaci részesedése.

Probléma:

Az eredeti probléma az volt, hogy ügyfelünk országosan mérhető piaci részesedése alacsonyabb volt, mint ahogy az boltjai számából következett volna. Ügyfelünk hipotézise az volt, hogy míg az egyik telephelyen a terület adottságaihoz képest is több terméket és szolgáltatást tudnak eladni, addig hasonló körülmények között más helyszíneken nem tudják kiaknázni a piaci lehetőségeket és kevesebbet értékesítenek, mint lehetne.

Megoldás:

Az értékesítés vezetője szerette volna tudni, melyek a jól teljesítő helyszínek és melyek azok, amelyek jelentősen elmaradnak az adott terület adottságaihoz képest. Önmagában nyilván tudták, hogy egy-egy üzlet milyen forgalmat ér el, de ezt nem volt mihez viszonyítani egészen a munka kezdetéig. A projekt során az adatplatformunk segítségével részletesen megismertük a boltok vonzáskörzetének részleteit. Megvizsgáltuk a környéken élő lakossági ügyfelek demográfiai összetételét: a háztartástípus, a jövedelem, a vagyoni jellemzők, a lakhatási és életkörülmények segítségével meghatároztuk az egyes termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó lakossági igényeket – tehát az adott termékkör piacának keresleti oldalát. A versenytársi lokációk és vonzáskörzetek elemzésével fény derült az egyes területek telítettségének szintjére – vagyis az adott termékkör piacának kínálati oldalára.

Eredmény:

A feladat eredményeként elkészült térképes eszköz segítségével pontosan láthatóvá tettük ügyfelünk piaci részesedését és értékesítési potenciálját az egyes területeken. Lehetőség nyílt arra, hogy akár címszinten meghatározásra kerüljön egy-egy terület termék-, szolgáltatás- vagy boltválasztási preferenciája. Elkészült, a vállalat értékesítési pontjainak vonzáskörzet-vizsgálata és ezek értékesítési potenciáljának meghatározása. Ügyfelünk ma ezt az eszközt használja piaci részesedésének mérésére, kampányainak tervezésére, éves értékesítési terveinek meghatározására, sőt az értékesítési humánerőforrás tervezésére is. A munka eredményeként minden boltjukról pontosan tudják, hogy milyen forgalom várható az elhelyezkedése és üzleti, szociális környezete alapján. Így reális célokat tudnak kitűzni, az ehhez viszonyított felül- és alulteljesítés pedig szinte biztosan emberi tényezőkre vezethető vissza, amit ezek után biztosabb kézzel tudnak kezelni.

Stratégiai gondolkodás, eredményes és kipróbált módszertanok, testre szabott megoldások.
Ön elmondja, mit szeretne. Mi megmondjuk, hogyan - és végig kísérjük a folyamaton.

Kérje ajánlatunkat